FocusFanatic

FocusFanatic

Csinosítás #02

2018. június 08. - kriller

A hosszú hétvégére tervezett kis optikai fejlesztés sajnos nem fért bele egy napba különböző okok miatt, azonban ma folytatódott a projekt.

Belső kilincsek cseréje

Belső kilincsek cseréjéhez a fordfocus.hu leírását használtam. Mivel a cikkben nagyon jól vannak illusztrálva a kritikusabb pontok, így nem készítettem hozzá én is külön.

Szereléshez szükséges:
1db (kis méretű, akár műszerész) lapos fejű csavarhúzó
1db csillagfejű csavarhúzó
1db kombinált fogó
vékony L alakú tárgy (célszerű imbuszkulcsot használni)

A munka 85%-a az ajtókárpitok lebontása illetve visszaszerelése.

Első ajtók

Kezdetben a kilincs mögött lévő kis kör alakú fedlapot kell eltávolítanunk, majd a mögötte található csavart kivenni. Következő lépésként az ajtóbehúzó markolat burkolatát kell levennünk, mégpedig az alján lévő lyukon keresztül (esetemben) az imbuszkulcs segítségével kifelé feszíteni, kitolni. Emögött található 2 csavar, kivesszük. A kilincset magunk felé, a körülötte lévő burkolatot hátrafelé húzva a burkolat lepattan, elektromos ablak csatlakozóját lehúzzuk. Tükörnél lévő háromszög burkolat szélvédő felőli oldalát egy határozott mozdulattal magunk felé húzzuk, majd a másik oldalt lévő 2 horogból kiakasztjuk (ha elektromos, csatlakozó széthúz).  Az ajtókárpitot 6db csavar tartja, körben a kárpit szélein (oldalanként 2-2-2 csavar alátéttel). Ezek után a kárpitot felfelé mozdítva jön le.
A kilincsen, a csavar furata előtt van egy hosszúkás rés, melybe a vékony csavarhúzót belenyomva, csavarhúzó végét a furattól ellentétes irányba nyomva kipattan a kilincs. Következő lépésként az ajtót (be- és) lezárjuk, mivel így "Lock" állásban tudjuk kiszedni a bowdent. Harapófogóval határozottan, de finoman kihúzzuk a bowdent, és az azt takaró és megvezető műanyag elemet a kilincs házából, majd visszapattintjuk a (szintén "Lock" állásban álló cseredarabba.
Innentől az összeszerelés fázisa következik

  • ajtókárpit visszahelyezése
  • 6 alátétes csavar visszahelyezés
  • ajtóbehúzóban 2 csavar meghúz
  • Kilincs körüli burkolat visszarak
    • Ablakemelő csatlakozó összedug
    • Kilincsnél csavar visszahelyez
    • kör alakú fedlap visszarak
  • Tükörállító és burkolata visszarak

Hátsó ajtók

Hátsó ajtók esetén 90%-ban ugyanúgy kell eljárnunk mint az első esetén, azonban itt le kell vegyük a C oszlop sarkában lévő műanyag háromszöget egy határozott, magunk felé történő rántással. Esetemben különbség még, hogy hátul kurblis az ablak, itt eltértem picit a leírástól, ugyanis levettem a kurblit. A tekerőt belülről egy omega gyűrű fogja, melyet egy egyszerű hajlított dróttal ki lehet akasztani.

Drótot 90 fokban meghajlítjuk, majd az omega gyűrű felső, íves részén meghúzzuk a dróttal, ami így kiakad, és elengedi az ablakemelő kurbliját. Visszaszerelésnél omega gyűrűt visszarakva pattintjuk be a helyére.

Kürt cseréje

Szereléshez szükséges:
1db 10-es kulcs
emelő

Jelenlegi "hosszú hétvége" projekt utolsó napirendi pontjaként kicseréltem a kürtöt. Az autó már a második szett kürtöt "ette meg", így nem csak csere volt, hanem problémafeltárás és -megoldás is. A kürt elhelyezkedését tekintve nem képezi a szerelhetőség csúcsát, ugyanis  a balos fényszóró mögött-alatt található a gyári helye. Mivel a fényszórót nem akartam kivenni, így alulról közelítettem meg a feladatot. A régi kürtöt kiszerelve szembesültem a hiba okával, mivel a "csigát" lefelé fordítva kiköpött 1 liter híg sarat (alsó motortakaró burkolat híján a gyári helyén sima országúti használat mellett is megfullad).

Az új hely keresésének elég szűk gátat szab a kábelköteg hossza, azonban a fényszóró mellett felhúzva elfért az akksi mellett, egyelőre megteszi...

Oldalindex "fehérítés"

Oladalindexek cseréje végtelenül egyszerű, index felső részénél belekapaszkodva lefelé kell feszíteni a kis háromszöget, kipattan a helyéről. Fehér oldalindexhez színes (narancssárga) izzó szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://focusfanatic.blog.hu/api/trackback/id/tr4513804520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása